Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

Ο διπλωμάτης Ιωάννης Μοσχόπουλος, που φέρεται να κατήγγειλε σε ανθρώπους της CIA τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως πράκτορα των Γερμανών κατά την Κατοχή, παραλίγο υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κόλλια

Ο Δημοσθένης Κούκουνας στον πρώτο τόμο του βιβλίου του "Τα ένοχα μυστικά της Κατοχής" (Εκδόσεις Historia), που πρωτοκυκλοφόρησε τον Νοέμβριο 2014, κάνει εκτενή μνεία για τις πραγματικές δραστηριότητες του Κωνσταντίνου Καραμανλή επί Κατοχής, αφιερώνοντας περισσότερες από 40 σελίδες, αποκλειστικά επί τη βάσει ιστορικών ντοκουμέντων. Ανάμεσα σ' αυτά περιλαμβάνεται και το δισέλιδο έγγραφο του 1962, που αποδέσμευσε το 2006 η CIA, που δεν είναι παρά μια ανυπόγραφη ελληνόγλωσση εσωτερική αναφορά της και στηρίζεται σε πληροφορίες προερχόμενες από τον διπλωμάτη Ιωάννη Μοσχόπουλο. Εκεί (σελ. 387) σημειώνεται ότι ο Μοσχόπουλος "στις 21 Απριλίου 1967 είχε προταθεί  για να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, αλλά την τελευταία στιγμή απορρίφθηκε από τον βασιλιά Κωνσταντίνο".
Στην εκτενή διαδικτυακή συζήτηση που ακολούθησε κατά τις τελευταίες μέρες, από κάποιους αμφισβητήθηκε η πληροφορία αυτή μέχρι του σημείου ότι ο Μοσχόπουλος ...δεν υπήρξε ποτέ. Τώρα ο συγγραφέας δίνει στη δημοσιότητα φωτοτυπία από το ακόλουθο έγγραφο, που είναι το χειρόγραφο πρωτότυπο του βασιλικού διατάγματος της 21ης Απριλίου 1967 και με το οποίο διορίζονται στην υπό τον Κωνσταντίνο Κόλλια κυβέρνηση ως υπουργοί οι Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Παττακός και Νικ. Μακαρέζος, ενώ διαγράφονται οι Ιω. Μοσχόπουλος, Ευάγγ. Καραμπέτσος, Χρ. Αποστολάκος και Γ. Ζωιτάκης:Περί διορισμού Υπουργών (και Υφυπουργών)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
'Εχοντες υπ' όψιν το άρθρον 31 του Συντάγματος
Δ ι ο ρ ί ζ ο μ ε ν
Υπουργούς, επί του Συντονισμού τον κ. Ν. Μακαρέζον, [επί των Εξωτερικών τον κ. Ι. Μοσχόπουλον], επί των Εσωτερικών τον κ. Στ. Παττακόν, [επί της Δημοσίας Τάξεως τον κ. Ευάγγ. Καραμπέτσον, επί της Εργασίας τον κ. Χρ. Αποστολλάκον], παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως τον κ. Γ. Παπαδόπουλον [και Υφυπουργόν επί της Εθνικής Αμύνης τον κ. Γ. Ζωιτάκην].
Ο Πρόεδρος του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα.
Εν Αθήναις τη 21 Απριλίου 1967
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. (υπογρ.)
Ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ (υπογρ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.