Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

O Δημοσθένης Κούκουνας και η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ



Η παρουσίαση των μέχρι τώρα εκδοθέντων έξι πρώτων τόμων της "Ιστορίας της Κατοχής" του Δημοσθένη Κούκουνα στη Θεσσαλονίκη (Βιβλιοπωλείο Αριστοτέλειο) στις 26 Ιανουαρίου 2012. Στην ομιλία του ο συγγραφέας αναφέρθηκε γενικά στην περίοδο της Κατοχής και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρεθέντων.








Ο ιστορικός συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας, που ασχολείται επί σαράντα χρόνια με την ιστορική έρευνα για την αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας, κυρίως στην επίμαχη δεκαετία 1940, συνεχίζει την έρευνά του και τον Ιούνιο 2012 κυκλοφόρησε το νέο
βιβλίο του "Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια" από τις Εκδόσεις Ερωδιός. Πρόκειται για ένα συνθετικό έργο που ερευνά από διάφορα πρίσματα την κατοχική οικονομία και τις επιπτώσεις της, ενώ φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία από τα ελληνικά, βρετανικά και γερμανικά αρχεία. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται το αρχείο του κατοχικού υπουργού Οικονομικών Σ. Γκοτζαμάνη, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε στο Βερολίνο και τη Ρώμη το 1942, καθώς και τα αρχεία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Στο διάστημα της μακρόχρονης έρευνάς του ο Δ. Κούκουνας γνώρισε τους επιζώντες στα τελευταία σαράντα χρόνια πρωταγωνιστές των κατοχικών γεγονότων, ανάμεσα στους οποίους τους κατοχικούς διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρο Τουρκοβασίλη και Σπύρο Χατζηκυριάκο, τον περίφημο Ιωάννη Βουλπιώτη, κατοχικούς υπουργούς και άλλους παράγοντες της εποχής. Καταθέτει όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε αναφορικά με την κατοχική οικονομία, καθώς και τις μαρτυρίες από τα πρόσωπα που γνώρισε. Για πρώτη φορά επίσης κάνει χρήση των ανέκδοτων αναμνήσεων του Γερμανού διπλωμάτη Κουρτ-Φριτς φον Γκραίβενιτς, ο οποίος ήταν ο τελευταίος πολιτικός αξιωματούχος που έφυγε από την Αθήνα τον Οκτώβριο 1944 και έπειτα εκπροσωπούσε στη Βιέννη το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ως διπλωματικός αντιπρόσωπος στην εξόριστη κυβέρνηση Τσιρονίκου-Πασσαδάκη-Γούλα. Στο νέο βιβλίο περιλαμβάνονται κεφάλαια για την ιδιωτική οικονομία επί Κατοχής, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Γερμανών και Ιταλών στην κατεχόμενη Ελλάδα, για τη δραστηριότητα των οικονομικών δοσιλόγων, καθώς και ένας ονομαστικός πίνακας με τους 1292 προμηθευτές των  στρατιωτικών αρχών κατοχής. Ειδικά για τα έξοδα κατοχής και τα κατοχικά δάνεια περιλαμβάνονται εκτενή αναλυτικά κεφάλαια, για πρώτη φορά με απόλυτη τεκμηρίωση, ενώ διατυπώνεται μια - για πρώτη φορά - στοιχειοθετημένη άποψη για την ελληνική απαίτηση από τη Γερμανία και ειδικά για το ύψος της, που θα έλυνε το σημερινό οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Στο νέο βιβλίο του παρουσιάζονται επίσης πίνακες των οικονομικών μεγεθών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.



Στο Σπίτι της Κύπρου έγινε στις 7 Μαρτίου 2012 η παρουσίαση της τρίτομης "Βιογραφικής Εγκυκλοπαίδειας του Νεώτερου Ελληνισμού 1830-2010 - Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας". Για το έργο αυτό, που περιλαμβάνει 17.000 λήμματα για τις σημαντικότερες προσωπικότητες που διακρίθηκαν στη σύγχρονη Ελλάδα, μίλησε ο γνωστός καθηγητής και άλλοτε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κώστας Δεσποτόπουλος και υπουργός Παιδείας, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Καψής και η συγγραφέας και πρώην γενική γραμματέας της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Βέρα Κορίδη, ενώ προηγουμένως απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθηγητής Ιωσήφ Ιωσήφ και ο διευθυντής σύνταξης του έργου Δ. Κούκουνας.
http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/0/7485120EC118EAE0C22579BC003A89F5?Opendocument
Εικόνα από την εκδήλωση στη μεγάλη αίθουσα της κυπριακής πρεσβείας. Καθήμενος ο Κώστας Δεσποτόπουλος, κύριος ομιλητής. Όρθιοι από αριστερά: Δημοσθένης Κούκουνας, Ιωσήφ Ιωσήφ, Βέρα Κορίδη, Γιάννης Καψής.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Δ. ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ

Ο Δημοσθένης Κούκουνας είναι δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πραγματοποίησε σπουδές οικονομικών στην Αγγλία και μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε στη συγγραφή βιβλίων, τη δημοσιογραφία και γενικά στον εκδοτικό χώρο.
Στη δημοσιογραφία εργάστηκε αρχικά στο οικονομικό και αργότερα στο πολιτικό ρεπορτάζ σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε αρχισυντάκτης διαφόρων εφημερίδων και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ελεύθερος», που ίδρυσε ο ίδιος το 1986 με εκδότη τον Ιω. Μάστορα. Υπήρξε επίσης εκδότης-διευθυντής του «Νεολόγου Πατρών», των επιθεωρήσεων «Νέα Ηγεσία» και «Χρόνος» και στα τελευταία χρόνια διευθυντής των περιοδικών «Λαβύρινθος», «Τότε» και άλλων ιστορικών περιοδικών, καθώς και της εκδοτικής εταιρίας «Μέτρον».
Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, κυρίως ιστορικών και βιογραφικών, μεταξύ των οποίων: «Η γερμανική εισβολή και η συνθηκολόγηση», «Η είσοδος των Γερμανών στην Αθήνα», «Η Μάχη της Κρήτης», «Έλληνες Πολιτικοί», «Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός», «Ίων Δραγούμης», «Άρης Βελουχιώτης, ο αμφιλεγόμενος πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ», «Νίκος Ζαχαριάδης» κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Ιστορία της Κατοχής και στα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν τα βιβλία του «Οι Γερμανοί στην Ελλάδα», «Η Κατοχή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», «Η πρώτη κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου», «Η Κρήτη υπό Κατοχή», «Η γερμανική και ιταλική κατασκοπεία» και «Οι Ιταλοί στην Ελλάδα». Συγγραφέας πολλών άρθρων ιστορικού περιεχομένου σε εφημερίδες, περιοδικά, συλλογικές εκδόσεις και πρακτικά συνεδρίων.
Παράλληλα με το ιστορικό του έργο, από το 1992 διετέλεσε διευθυντής των ελληνικών βιογραφικών εκδόσεων «Who’s Who», ενώ με την κόρη του Νατάσα Κούκουνα εξέδωσαν την τρίτομη «Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεωτέρου Ελληνισμού 1830-2010 - Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας» (2011).

Αποκαλυπτική συνέντευξη του συγγραφέα Δ. Κούκουνα που δόθηκε στον γνωστό δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CRASH (τεύχος Ιουλίου 2012), με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του για την κατοχική οικονομία.
Άρθρο του ιστορικού συγγραφέα Δ. Κούκουνα για τα κατοχικά δάνεια. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" (11-10-2012).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.