Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1942

Μια σειρά από άγνωστες φωτογραφίες της μοναδικής επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ποτέ στην Ελλάδα ο Μπενίτο Μουσολίνι. Ήταν Ιούλιος του 1942 και είχε έρθει αιφνιδιαστικά για ένα εικοσιτετράωρο, προερχόμενος από τη Λιβύη.  Προσγειώθηκε στο Τατόι με αεροσκάφος που οδηγούσε ο ίδιος και στη συνέχεια επισκέφθηκε την ιταλική πρεσβεία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και την έδρα του Ιταλού στρατηγού Τζελόζο (ο οποίος είχε επιτάξει το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών), ενώ μεταξύ άλλων επισκέφθηκε την Ακρόπολη, το δημαρχείο Αθηνών στην οδό Αθηνάς, τους ιταλικούς στρατώνες στο Γουδί και το ιταλικό γυμνάσιο στην οδό Κυψέλης. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του εκδοτικού οίκου "Historia".

Ο Μουσολίνι μόλις έχει φθάσει στην Αθήνα. Περιστοιχίζεται από τον Ιταλό πρσβευτή Πελεγκρίνο Γκίτζι (με τη λευκή στολή των Ιταλών διπλωματών) και τον στρατιωτικό διοικητή Ελλάδος στρατηγό Κάρλο Τζελόζο.

O Ντούτσε στην Ακρόπολη. Περιεργάζεται τον Παρθενώνα, ενώ τον ξεναγεί ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Αποστολής.

Ο Μουσολίνι ξεναγείται στον Παρθενώνα.

Άγημα Ιταλών στρατιωτών αποδίδει τιμές στον Ντούτσε, ο οποίος μόλις έχει φθάσει στο Τατόι.


Ο Μουσολίνι στο αεροδρόμιο του Τατοΐου που κυρίως το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί όπως προκύπτει και από τις γερμανικές επιγραφές που διακρίνονται. Δίπλα του ο Κάρλο Τζελόζο, ο ιδιοτελής Ιταλός στρατηγός που έφυγε κακήν κακώς από την Ελλάδα όταν αποκαλύφθηκαν από τη Ρώμη οι καταχρήσεις του.

Ο Μουσολίνι στην Ακρόπολη.

Μόλις πάτησε το πόδι του στο Τατόι και φέρει ακόμα την κάσκα του πιλότου.

Μια άλλη εικόνα από την επίσκεψή του στον Παρθενώνα.

Ο Μπενίτο Μουσολίνι και η συνοδεία του ανεβαίνουν τα σκαλιά που οδηγούν στον Παρθενώνα από την είσοδο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ο Μουσολίνι περιδιαβαίνει στον Παρθενώνα. Δίπλα του αριστερά, ο Γκίτζι.
Για λόγους ασφαλείας η επίσκεψη του Μουσολίνι ήταν αιφνιδιαστική, αλλά και δεν δημοσιοποιήθηκε στις ελληνικές εφημερίδες, παρά μετά από πολλές ημέρες.


Ο Μουσολίνι στην είσοδο του διοικητηρίου του στρατοπέδου Γουδί, ενώ απευθύνεται προς τους συγκεντρωμένους Ιταλούς στρατιώτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.