Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ή ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ?
 Ποιανού ο πατέρας ήταν ο εκπρόσωπος του Γκαίμπελς στην κατεχόμενη Ελλάδα και θησαύριζε τυπώνοντας και μοιράζοντας τα προπαγανδιστικά έντυπα του κατακτητή;
Του Μιχαλολιάκου ή του Πικραμένου;


Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι απλό: Ποιος είχε αναλάβει την αποκλειστική διακίνηση των προπαγανδιστικών εντύπων του Γκαίμπελς στην κατεχόμενη Ελλάδα και θησαύριζε; Ο πατέρας του αρχηγού της "Χρυσής Αυγής" Μιχαλολιάκου ή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πικραμένου;
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και δεν έχει να κάνει με προεκλογικά παιχνίδια.
Στο νέο βιβλίο του με τίτλο "Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια", εκτός από άλλα ενδιαφέροντα, ο ιστορικός Δημοσθένης Κούκουνας, ειδικευμένος στα κατοχικά θέματα, κάνει αποκαλύψεις και για την οικογένεια του σημερινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου.
Ο νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν στα δώδεκά του, το 1957, γράφτηκε στο γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, δεν είχε κανένα άλλο λόγο εκτός από το ότι ο πατέρας του ήταν φανατικός θαυμαστής των Γερμανών. Μετά το τέλος της Κατοχής πέρασαν δώδεκα χρόνια μέχρι να ξανανοίξει η Γερμανική Σχολή και ένας από τους πρώτους μαθητές της ήταν ο μικρός Παναγιώτης. Εντελώς συμπτωματικά το νέο κτίριο της σχολής (το κατοχικό στην οδό Αραχώβης είχε περιέλθει στο Γαλλικό Ινστιτούτο) χωριζόταν από μια μεσοτοιχία με την κλινική του πατέρα Χριστοφοράκου, ο γιος του οποίου φοίτησε κι αυτός στην ίδια σχολή (βέβαια ο γνωστός μας από άλλη αιτία Μιχάλης Χριστοφοράκος ήταν μερικά χρόνια νεώτερος από τον υιό Πικραμένο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε φιλικός δεσμός).
Έτσι λοιπόν κάθε πρωί ξεκινούσε περιποιημένος, καλοντυμένος και καλοχτενισμένος ο μικρός Παναγιώτης για τη Γερμανική Σχολή στην οδό Μετσόβου. Ξεκινούσε με τα πόδια από το αριστοκρατικό σπίτι του με τα 18 δωμάτια στην οδό Ακαδημίας 52 για να φτάσει στην περιοχή Μουσείου.
Το σπίτι αυτό των 450 τ.μ. ανήκε στην οικογένειά του πριν ο ίδιος γεννηθεί το 1945, όταν ο κόσμος άλλαζε με το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Είχε αγοραστεί λίγες μέρες αφότου άρχισε η Κατοχή με γερμανικά χρήματα, όταν ο πατέρας του μόλις είχε αναλάβει την αποκλειστική πώληση σε όλη την κατεχόμενη Ελλάδα των προπαγανδιστικών εντύπων του κατακτητή.
Πέρασαν 67 χρόνια από το 1945, όταν κατέρρευσε η Γερμανία του Χίτλερ και μεσολάβησαν πολλά μέχρι το 2012, οπότε η Γερμανία της Μέρκελ έχει καταστρέψει την Ελλάδα. Η απόπειρά της να επιβάλει τον Ράιχενμπαχ ως προτέκτορα-ψευτοπρωθυπουργό δεν πέτυχε, αλλά το σχέδιο ανανεώθηκε με τον δοτό πρωθυπουργό Παπαδήμο. Αυτός όμως δεν ήταν της γερμανικής κουλτούρας, αλλά της αμερικανικής, ως απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Χρειαζόταν άλλος πρωθυπουργός με τη γερμανική να την έχει ως μητρική του γλώσσα.
Αυτός είναι ο σημερινός πρωθυπουργός μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας δεν είναι τυχαία. Κάλλιστα αυτή η "υπηρεσιακή" μπορεί να γίνει "μεταβατική" αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και να παραμείνει στην εξουσία για να εκτελέσει το πρόγραμμα του μνημονίου, αν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν δώσουν ισχυρή κυβέρνηση. Οι Γερμανοί έχουν το κεφάλι τους ήσυχο πάντως, αφού επικεφαλής της είναι ο γιος του παλιού συνεργάτη του Γκαίμπελς, συνεργάτη με το αζημίωτο.
Άλλωστε η επιλογή του Πικραμένου ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού έγινε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών αρχηγών που είχαν συσκεφθεί στο προεδρικό μέγαρο υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια. Όλων πλην ενός. Πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου κατά σύμπτωση, ο οποίος δεν είχε κληθεί.
Θεωρήθηκε άραγε ως πολύ χιτλερικός για να εγκρίνει τον υιό Πικραμένο ως πρωθυπουργό; Αλλά ο πατέρας του Μιχαλολιάκου δεν ήταν ο στενός συνεργάτης του Γκαίμπελς στην Ελλάδα, ούτε κέρδιζε απ' αυτό βέβαια...

Μεγάλο προνόμιο ούτως ή άλλως είναι ο πατέρας σου να κάθισε δίπλα-δίπλα με έναν απεσταλμένο του ίδιου του Γκαίμπελς και να συνεταιρίστηκε μαζί του για μια επικερδή μπίζνες: τη διακίνηση όλων των προπαγανδιστικών εντύπων του εχθρού σε όλο το διάστημα της Κατοχής. Την ώρα που κάποια κορόιδα καρδιοχτυπούσαν για να γράψουν και μετά να τυπώσουν με χίλιες δυο προφυλάξεις ένα εφημεριδάκι, αφού προηγουμένως με απίθανα τεχνάσματα εξασφάλιζαν το απαραίτητο χαρτί (συνήθως χαρτί προοριζόμενο για συσκευασίες ή άλλες χρήσεις), και που κάποια άλλα κορόιδα έκρυβαν προσεκτικά πάνω τους μερικά αντίτυπα για να τα μοιράσουν σε έμπιστα πρόσωπα. Επρόκειτο για τον πολυθρύλητο μυστικό Τύπο της Εθνικής Αντίστασης, στον βωμό του οποίου πολλοί ήρωες θυσιάστηκαν όταν ανακαλύφτηκαν τα μυστικά μικρά τυπογραφεία ή οι διανομείς εντοπίστηκαν να έχουν επάνω τους έστω και ένα αντίτυπο. Η τιμωρία δεν ήταν παρά μία και μοναδική: ο θάνατος! Εκείνοι που τα έγραφαν αυτά τα «εφημεριδάκια» και εκείνοι που τα τύπωναν ή στη συνέχεια τα μοίραζαν, αριστεροί ή δεξιοί, άνθρωποι της καθημερινότητας, δεν πληρώνονταν και το έκαναν με την καρδιά τους, με την πεποίθηση ότι συμμετείχαν στον καθολικό αγώνα ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Υπήρχαν όμως και κάποιοι άλλοι, ελάχιστοι βέβαια, που είχαν αντίθετη άποψη. Που αναγνώριζαν ότι είχαν χρέος να μην διαβάζουν τέτοια εφημεριδάκια, ούτε και φυσικά να ασχολούνται με το γράψιμο, το τύπωμα και τη διανομή τους, που τόσους και τόσους κινδύνους έκρυβαν – και που, το κυριότερο, δεν απέδιδαν το παραμικρό οικονομικό όφελος.
Επί Κατοχής, το μοναδικό πρακτορείο που είχε την αποκλειστικότητα όλων των εφημερίδων και περιοδικών που έβγαιναν υπό καθεστώς λογοκρισίας ήταν η «Ένωσις Ελληνικού και Ξένου Τύπου» Α.Ε. Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε λίγες εβδομάδες μετά την αρχή της Κατοχής, αφού προηγουμένως έφτασε από το Βερολίνο στην Αθήνα ειδικός απεσταλμένος του Γκαίμπελς, υπουργού Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ. Αυτός είχε την ιδιότητα του πληρεξουσίου της εταιρίας «Mundus», που ανήκε εξ ημισείας στα γερμανικά υπουργεία Προπαγάνδας και Εξωτερικών. Εγκαταστάθηκε σ’ ένα γραφείο της γερμανικής πρεσβείας, στον τρίτο όροφο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 4, και άρχισε τις επαφές του.
Με την καθοδήγηση του Χέρμπερτ Σβέρμπελ, ο οποίος μόλις λίγους μήνες νωρίτερα είχε διοριστεί ακόλουθος Τύπου στην Αθήνα, αλλά από πολλών ετών είχε πλούσιες διασυνδέσεις με παράγοντες του ελληνικού Τύπου, ο Μάουραχ, ο εκπρόσωπος του Γκαίμπελς στην Αθήνα, εκτός άλλων προσώπων, είχε μακρές συζητήσεις με τον Όθωνα Πικραμένο. Κατέληξαν στην απόφαση να ιδρύσουν από κοινού μια νέα εταιρία, την Α.Ε. «Ένωσις Ελληνικού και Ξένου Τύπου». Συμφώνησαν ότι η γερμανική κρατική εταιρία θα διατηρούσε το 51%, ενώ πλην του Πικραμένου ποσοστά δόθηκαν και στους ανταγωνιστές του, τους κληρονόμους του Σπύρου Τσαγγάρη, αλλά και σε μια στενή συνεργάτιδα και συνεταίρο του, την Ελισάβετ Τσιβόγλου, η οποία μέχρι τότε διαχειριζόταν όλες τις ξένες εφημερίδες και περιοδικά.
Ο Όθων Πικραμένος διορίστηκε γενικός διευθυντής της νέας εταιρίας, που δημιούργησε ο ίδιος με τους εκπροσώπους του Γκαίμπελς, με τους οποίους και συνεταιρίστηκε, έχοντας ένα σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο και φυσικά στα τεράστια κέρδη του μονοπωλιακού πρακτορείου. Ο ίδιος κέρδισε πολλά, όχι μόνον από την αποκλειστική διακίνηση των ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων (κυρίως γερμανικών και ιταλικών) προπαγανδιστικών εντύπων και βιβλίων, αλλά και με τις εκτυπώσεις διαφόρων εντύπων για λογαριασμό του κατακτητή, ως ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρίας «Πυρσός» που ήταν.
Το παλαιό πρακτορείο που είχε μέχρι την αρχή της Κατοχής και που το είχε ιδρύσει ο πατέρας του Τάκης Πικραμένος το 1927 στεγαζόταν σε τετραώροφο ακίνητο, στην οδό Σωκράτους 43. Βάσει της συμφωνίας που έκανε ο Όθων Πικραμένος με τους Γερμανούς, ο Πικραμένος θα εγκατέλειπε την ιδιοκτησία του ακινήτου για να το ρευστοποιήσει. Το αγόρασε μια εταιρία που μόλις είχε περιέλθει υπό τον έλεγχο των Γερμανών, η ΑΕΜ «Βωξίται Παρνασσού», και πλήρωσε 22 εκατομμύρια δραχμές στον μέχρι τότε ιδιοκτήτη του (την οικογένεια Πικραμένου, που χρησιμοποιούσε τους δύο ορόφους για κατοικία της), αναλαμβάνοντας στη συνέχεια να το ενοικιάσει στη νέα εταιρία, της οποίας γενικός διευθυντής ήταν ο Όθων Πικραμένος.

Για την αυθεντικότητα των όσων αναφέρονται, μπορεί ο αναγνώστης να ανατρέξει στο νέο βιβλίο του ιστορικού Δημοσθένη Κούκουνα "Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια" (Εκδόσεις Ερωδιός). ΚΛΙΚ ΕΔΩΔιαφήμιση του ιταλικού προπαγανδιστικού περιοδικού "Τέμπο" που το είχε αναλάβει αποκλειστικά ο Όθων Πικραμένος με τη νέα εταιρία που είχε συστήσει με τους Γερμανούς και της οποίας ήταν γενικός διευθυντής.


Στον τρίτο όροφο της οδού Ακαδημίας 52 και Μαυρομιχάλη από την αρχή της Κατοχής είχε μετακομίσει η οικογένεια Πικραμένου που τον αγόρασε ολόκληρο (18 δωμάτια).

Το πατρικό της οικογένειας Πικραμένου, όπου στεγαζόταν μέχρι την Κατοχή κάτω το πρακτορείο και  επάνω η κατοικία της.13 σχόλια:

 1. Σ' αυτή την ΠΑΤΡΙΔΑ πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι για να βγάζουν την κοινωνία απο τον ''ύπνο του δικαίου''.
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ελπίζω να συνεχίσεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. προς συντάκτες του μπλογκ:

  είστε πραγματικοί πατριώτες


  ΣΕΒΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπορεί κανείς να μας εξηγήσει τι συμβαίνει εδώ; Δηλαδή ο συντάκτης θέλει να πει ότι ο πατέρας του τωρινού πρωθυπουργού ήταν δοσίλογος; Πάντως το μόνο που δεν βγαίνει είναι ότι έκανε αντίσταση. Τι ντροπή θεέ μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσύ τι κατάλαβες; Μόνο πως δεν έκανε αντίσταση; Ο άνθρωπος μοίραζε το Σινιάλ και τα έπαιρνε χοντρά. Το βλαστάρι του είχε όλες τις προϋποθέσεις για να φτάσει να γίνει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σπούδασε χωρίς κόπο, έκανε τα μεταπτυχιακά του από δω κι από κει, έγινε "με το σπαθί του" ό,τι έγινε. Και σαν μέλος του αδελφάτου της Γερμανικής Σχολής έφτασε να γίνει πρωθυπουργός. Ποιο είναι το περίεργο;
   Μπράβο ρε παιδιά του μπλογκ για το κουράγιο σας! Μπράβο!

   Διαγραφή
 4. Εγώ πάντως βλέπω ότι η θεωρούμενη ελιτ αυτής της χώρα,
  οικονομική, πολιτική, δικαστική περιλαμβάνει όλα τα
  παιδιά των προδοτών-ταγματασφαλιτών-δοσιλόγων-μαυραγοριτών.
  Τι να πω.... μάλλον τυχαίο θα είναι.
  Εξάλλου πάντα είχαμε περρίσεια ρουφιάνων σε αυτή τη χώρα.
  όπως και ασθενή μνήμη, βεβαίως βεβαίως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΧΑΜΠΑΡΙ.Η ΜΑΣΩΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΔΙΑΒΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΡΕΙ ΟΤΑΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΟΙΩΜΕΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΣΑΛΙΝΗ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ)ΘΕΛΗΣΗ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΜΟΥ ΤΟΠΟΥ.ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΗΝΩ ΣΥΝΗΔΕΙΣΕΙΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΑΜΙΓΩΣ ΠΛΗΡΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. ΓΝΩΡΙΣΤΕΤΗΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ www.koinwnia.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΣΠΟΥΔΑΣΑ, ΠΡΟΕΤΡΕΨΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ, ΜΕ ΓΛΩΣΣΕΣ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΑ ΜΕΤΡΩ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ Κ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΙΝΟΥ ΧΘΕΣ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΩ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΙΟ ΟΜΩΣ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ακριβώς τα ίδια συναισθήματα βιώνουμε οι περισσότεροι, είτε μας έμεινε μισή η σύνταξη και τα παιδιά μας είναι άνεργα παρά τη διάθεση για δουλειά και τα προσόντα που αγωνίστηκαν να αποκτήσουν, είτε οι ίδιοι είμαστε στο έλεος, άνεργοι και πεινασμένοι. Είδα χθες τον Βενιζέλο να μιλάει με θράσος στη διαδικτυακή εκπομπή του Χατζηνικολάου, σκέτη πρόκληση, το ίδιο προχθές τον μεγαλύτερο σύγχρονο εγκληματία, αυτόν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, βλέπω άλλους κι άλλους να μην καταλαβαίνουν, ακόμη και τον Τσίπρα να τάζει διορισμούς και παραμύθια, και αναρωτιέμαι αν σε μας τους Έλληνες έχει απομείνει νεύρο και αξιοπρέπεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΜΗΝ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ - ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ!!! ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ, ΑΣΤΑ, ΑΣΤΑ... ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΚΑΡΑΦΛΙΑΣΑ. ΤΣΙΠΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ. ΝΑΙ, ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Διάβασα προσεκτικά το κείμενο του συγγραφέα (αλήθεια πού ήταν κρυμμένος και δεν τον ξέραμε τόσα χρόνια, μάλλον επειδή είναι έξω από το σύστημα). Κάνει λόγο για τη Μαρία Ρεζάν ότι αυτή κληρονόμησε το πρακτορείο Τσιβόγλου. Ευσταθεί δηλαδή ότι μια Εβραία πήρε το πρακτορείο της πεθεράς της, που στην κατοχή μοίραζε μαζί με τον μπαμπά Πικραμμένο το Λαϊκό Παρατηρητή και το Σινιάλ; Μπορεί να το επιβεβαιώσει, γιατί τότε πάμε αλλού...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2012 13.30 μ.μ.
  Τώρα είναι η ώρα να φτύσουμε κατάμουτρα όλους τους δωσίλογους που μας κυβερνάνε από το 1950 μέχρι σήμερα .Αυτοδυναμία στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ,δώστε επιτέλους την ευκαιρία στο Μανώλη Γλέζο να κάνει το λογαριασμό για το πόσα μας χρωστάνε οι φασισταράδες οι Γερμανοί και αφήστε τον να τον τρίψειω στα μούτρα της π......ς της Μέρκελ .
  Για την Ελλάδα ρε γαμώτο ,γιατί εμείς την αγαπάμε την Ελλάδα ,οι δωσίλογοι όμως δεν την αγάπησαν ποτέ και την πουλούσαν με την πρώτη ευκαιρία !!!!!
  Εμπρός λοιπόν ,αλλιώς δεν θα έχουμε πια Πατρίδα ,όλα τα έσοδα από μουσεία,αρχαιολογικούς χώρους ,νησιά,παραλίες ,βουνά,λίμνες,δάση και ότι άλλο δημόσιος χώρο ,θα τον εκμεταλλεύονται οι δανειστές μας ,για τα επόμενα 100 χρόνια ,χωρίς να αποδίδουν τίποτε,ούτε μισό ευρώ στο κράτος .Αυτό σημαίνει η υπαγωγή μας στο αγγλικό δίκαιο ,αααα ξέχασα και τις δημεύσεις περιουσιών !!!!Καιρός να κυβερνηθεί ετούτος ο τόπος από εμάς τους Έλληνες !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ναι ρε φίλε να τους φτύσουμε, καμιά αντίρρηση, όχι όμως να τους φτύσουμε για να ρωτήσουμε τον Γλέζο να μας κάνει το λογαριασμό, που το άτομο έβγαλε κιόλας λογαριασμό ότι μας τα δωσε τα λεφτά η Γερμανία και δεν το καταλάβαμε!!! Το διάβασες αυτό στην απάντηση του Κούκουνα στο Γλέζο; μάλλον διαβάζεις όσα σε βολεύουν για να μπεις εδώ και να μας πεις τι να ψηφίσουμε. Αν είναι έτσι, όχι καλύτερα να ξαναψηφίσουμε τον χοντρό που μας τα λέει στα ίσα χωρίς περικοκλάδες. Αυτος τουλάχιστο ξέρουμε πως είναι λαμόγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θυμάστε το οι "Γερμανοί ξανάρχονται" ?
  Ε, λοιπόν παραπλανητικό ήτανε !
  Ποτέ δεν έφυγαν ! Άφησαν τους δικούς τους στο πόδι τους !
  Βέβαια κατά περίπτωση τους παραχωρούνε στους Αμερικάνους ! Κανένα πρόβλημα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.