Παναγιώτη Ν. Πιπινέλη
Γεώργιος Β΄(1890-1947)
Μόνον αν εμβαθύνει κανείς στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του Γεωργίου Β΄, η βασιλεία του οποίου συνδέεται με δραματικές και κρίσιμες περιόδους που πέρασε η Ελλάδα (από τη μικρασιατική καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο), θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα ορισμένες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας που παραμένουν αδιευκρίνιστες. Όσο και αν πολλοί αποστρέφονται τον βασιλικό θεσμό ή εκ προοιμίου διατηρούν μια προκατάληψη για τους έξι βασιλείς που λειτούργησαν ως ανώτατοι άρχοντες από την Επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας, θα είναι τραγικό λάθος να υποβαθμίσουν με αφοριστικό και ισοπεδωτικό λόγο τις πραγματικές διαστάσεις της προσωπικότητας του καθενός τους.
Χρειάστηκε να περάσουν πολλές δεκαετίες από την Έξωση του 1862 για να κατανοηθεί ποιος πραγματικά ήταν ο βασιλιάς Όθων, αν και τι συνεισέφερε στη συγκρότηση του νεώτερου ελληνικού κράτους ή πόσο Έλληνας ένιωθε. Σε ό,τι αφορά τη διάδοχο δυναστεία των Γλύξμπουργκ, το πράγμα είναι κάπως πιο περίπλοκο. Στα πενήντα χρόνια (1863-1913) της βασιλείας του ιδρυτή της, του Γεωργίου Α΄, η εθνική πορεία υπήρξε πολυκύμαντη, αλλά χάρη στην προσωπικότητά του αναφάνηκαν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες στη δεδομένη στιγμή για να αποτραπούν εθνικές καταστροφές.
Η περίπτωση του βασιλιά Κωνσταντίνου ελάχιστα έχει ερευνηθεί σε βάθος, καθώς η ιστορική μνήμη εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις αρχικές επικοινωνιακές εντυπώσεις που επιβλήθηκαν μετά την οξύτατη σύγκρουσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είναι πολλά τα κενά και οι ελλείψεις στην ιστορική έρευνα των πηγών και κατ' επέκταση στη νηφάλια αποτίμηση της εποχής. Τα εκατό χρόνια που μεσολάβησαν δεν υπήρξαν αρκετά.
Η συνέχεια της δυναστείας των Γλύξμπουργκ οριοθετείται στο πρόσωπο του Γεωργίου Β΄. Είναι ζήτημα αν κάθισε συνολικά επί επτά χρόνια στον θρόνο του, αν και η βασιλεία του καλύπτει 25 χρόνια, από το 1922 που "στέφθηκε" μέχρι το 1947 που πέθανε. Πόσο ασήμαντος ή αδύναμος ήταν; Ή, για να το εκφράσουμε διαφορετικά, πόσα ιστορικά γεγονότα με θετικό ή αρνητικό πρόσημο οφείλονταν στην προσωπικότητα και τους χειρισμούς του; Πόσο άγνωστος ήταν για την κοινή γνώμη ο βασιλιάς αυτός;
Τη μόνη ολοκληρωμένη βιογραφία του την έχει συντάξει ένας άνθρωπος που είχε συνδεθεί ιδιαίτερα μαζί του, τον γνώρισε εις βάθος και σε πολλές περιπτώσεις συνεργάστηκε μαζί του, ώστε δικαιωμτικά να ξέρει ακόμα και τις ενδόμυχες σκέψεις του. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Πιπινέλη, διπλωμάτη και πολιτικό, ο οποίος αμέσως μετά τον θάνατο του Γεωργίου Β΄ έγραψε τη βιογραφία του. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1951 σε ιδιωτική έκδοση και μόλις τώρα επανεκδόθηκε στη σειρά των ARΙSTON BOOKS με την προσθήκη πλούσιου φωτογραφικού υλικού, εν πολλοίς ανέκδοτου.
https://historiabooks.gr/shop/ariston-books/ellinika/panagioti-pipineli-georgios-b/
Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:
http://aera2012.blogspot.gr/2017/07/blog-post.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.