Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ: ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ:

Η ΔΙΚΗ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ
και
ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ


Μόλις κυκλοφόρησαν δύο νέα βιβλία εξαιρετικού ενδιαφέροντος που συμβάλλουν στην ιστορική έρευνα και την τεκμηριώνουν ως αυθεντικές πηγές. Και τα δύο εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Historia με πρόλογο και επιμέλεια του Δημοσθένη Κούκουνα.


H ΔΙΚΗ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ (14Χ20 εκ., σελ. 524, τιμή 24 ευρώ). Για πρώτη φορά έρχονται στο φως τα επίσημα πρακτικά μιας από τις πιο ιστορικές και κρίσιμες δίκες της νεώτερης Ελλάδας, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε όχι μόνο η πολιτεία των κατοχικών κυβερνήσεων, αλλά και η σύναψη της Συνθηκολόγησης του Απριλίου 1941. Μέσα από την ακροαματική διαδικασία και τις καταθέσεις των μαρτύρων, αναδεικνύεται η όλη ιστορική αλήθεια όπως ακριβώς καταγράφηκε στις εκατό εκείνες μέρες που διεξήχθη η δίκη στα δικαστήρια της οδού Σανταρόζα (21 Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου 1945), λίγους μόλις μήνες μετά την Απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά. Όταν ακόμη η τραγωδία της Κατοχής ήταν νωπή και κανείς δεν μπορούσε να επικαλεσθεί ότι είχε ξεχάσει… Όλοι οι παράγοντες της δίκης, όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και οι απολογίες των κατηγορουμένων. Το πλήρες κείμενο της δικαστικής ετυμηγορίας. Λέξη προς λέξη…

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ (14Χ20 εκ., σελ. 330, τιμή 18 ευρώ). Το όνομα του στρατηγού Τσολάκογλου έχει γίνει, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, συνώνυμο του αρχαίου Εφιάλτη. Όχι εντελώς άδικα τον χαρακτήρισαν ως τον Έλληνα Πεταίν. Δεν έχει καμιά σημασία αν ευσταθεί ή όχι και αν ανταποκρίνεται στα πραγματικά περιστατικά. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται περί του στρατηγού εκείνου (του οποίου η ελληνική κοινή γνώμη είχε θαυμάσει την πολεμική του δράση στο Αλβανικό Μέτωπο και τον είχε αποκαλέσει ήρωα της Τρεμπεσίνας, της Μόροβας και του Πόγραδετς) που, παρά τις διαταγές των ανωτέρων του, όταν ο ίδιος θεώρησε ότι δεν υπήρχε κανένα άλλο περιθώριο αντίστασης πήρε την πρωτοβουλία να συνάψει τη Συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς. Στη συνέχεια δέχθηκε να αναλάβει και την πολιτική διακυβέρνηση της κατεχόμενης πλέον χώρας, καλύπτοντας το κενό εξουσίας που προέκυψε με την αποχώρηση της νόμιμης κυβέρνησης Τσουδερού στην Κρήτη. Η εποχή ήταν αναμφίβολα τραγική και επί των ημερών του σημειώθηκε ο μεγάλος λιμός και το θανατικό του χειμώνα 1940-41, παράλληλα με την έξαρση της μαύρης αγοράς και την καταλήστευση της ελληνικής οικονομίας. Αλλά σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα ακόμα ο Γεώργιος Τσολάκογλου, που μετά την Απελευθέρωση καταδικάστηκε σε θάνατο, ασφαλώς είχε τη δική του εκδοχή. Την κατέγραψε όσο ήταν φυλακισμένος λίγο πριν από τον θάνατό του από λευχαιμία και είναι τα ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ του. Δεν είναι απλώς απολογητική η εκδοχή του. Είναι και αποκαλυπτική για πρόσωπα και γεγονότα της εποχής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.